English Kurdi Türkçe
251 93 00

Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü

25.12.2024

ADI SOYADI : Bedriye YİĞİT

TELEFON : 0412 236 49 63

E-POSTA : engelliveyaslihizmetleri@baglar.bel.tr

BAĞLAR BELEDİYESİ

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

GÖREV, YETKİ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ

 

 BİRİNCİ BÖLÜM

                                                 Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak

Amaç

 MADDE 1-Bu yönetmeliğin amacı, Bağlar Belediyesinin hedefleri ve ilkeleri doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, yerel hizmetlerin tüm bireyler için dengeli dağılımının sağlanması ve halkımıza herkes için erişilebilir bir yaşamın gereklilikleri doğrultusunda hizmet vermek amacıyla; Bağlar Belediyesi sınırları içerisindeki tüm engelli gruplarına, 65 yaş ve  üstü bireylere, engelli ve yaşlı bireylerin  ailelerine, koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, değiştirici, dönüştürücü rehberlik, danışmanlık, medikal araç gereç desteği ve faaliyet odaklı hizmetlerin sunulduğu Engelli  ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğünün çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri müdürlüğü bu yönetmeliği esas alarak, tüm çalışmalarını; insan onuruna yakışır bir şekilde eşitlikçi, denkleştirici, katılımcı ve paylaşımcı üretmesi amaçlanmaktadır.

 

Kapsam

MADDE 2-Bu yönetmelik Engelli ve Yaşlı Hizmetleri  Müdürlüğü ve görevli personelin çalışma usul ve esasları ile yetki görev ve sorumluluklarını kapsar.

 

Hukuki dayanak

MADDE 3: (1) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15/b ve 18/m Maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.p

*buraya alınan meclis kararı eklenecektir.

 

  

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş ve Tanımlar

Kuruluş

MADDE 4-

1) Belediye Başkanlığına bağlı olarak görev yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü; Nöroçeşitliler birimi, Fizyoçeşitliler birimi, Nadir ve Kronik Hastalıklar birimi ve Yaşlı Hizmetleri birimi bulunur.

 

2) Kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, yerel hizmetlerin dengeli dağılımının sağlanması, belediye tarafından sunulan hizmetlerde kalitenin artırılması için ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel, Belediye ve bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak istihdam edilir.

 

Tanımlar

MADDE 5- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

Belediye:  Bağlar Belediyesini,

Belediye Başkanı:  Bağlar Belediyesi Başkanını,

Başkanlık:  Bağlar Belediye Başkanlığını,

Belediye Meclisi:  Bağlar  Belediye Meclisini,

Belediye  Encümeni:  Bağlar Belediyesi Encümenini,

Müdür: Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  müdürünü,

MADDE 6: (1) Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  müdürününün görev, yetki ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

a) Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  müdürününün Görevleri:
1) Müdürlüğü Başkanlık huzurunda temsil eder.
2) Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili ve sorumlu kişidir.
3) Çalışmaları yasal olmak kaydıyla yazılı ve sözlü emirlerle yürütür.
4) Müdürlüğün sevk, idare ve disiplininden sorumludur.
5) Personeli arasında yazılı görev dağılımı yapar.
6) Müdürlüğün harcama yetkilisi ve Müdürlükte çalışan personelin birinci sicil amiri olup memur personelin başarı ve performans değerlendirmesini yapar.
7) Müdürlüğün çalışma usul ve esaslarını belirleyip, programlayarak, çalışmaların bu programlar doğrultusunda yürütülmesini sağlar.
8) Müdürlük Bünyesinde görev yapan şefliklerin tüm iş ve işlemlerinin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmesini, Müdürlükte çalışan personelin özlük işlemlerinin mevzuat çerçevesinde yürütülmesini sağlar.
9) Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlar.

10) Takım ruhunun gelişmesi ve toplu başarıların artmasını sağlayıcı çözümler üretir.

11) Stratejik planlama ile Müdürlüğün hedeflerinin gerçekleştirilmesini sağlar.

12) Üst makamlarca verilecek benzeri nitelikteki diğer görevleri yerine getirir.

 

b) Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  müdürününün Yetkileri:

1) Müdürlüğün işlevlerine ilişkin görevlerin, Başkanlık Makamınca uygun görülen

programlar gereğince yürütülmesi için karar verme, tedbirler alma ve uygulatma yetkisi.

2) Müdürlüğün işlevlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan yeni tedbirlerin ve yetkilerin

alınması için Başkanlık Makamına önerilerde bulunma yetkisi.

3) Müdürlük ile ilgili yazışmalarda 1.derece imza yetkisi.

4) Disiplin Amiri olarak personeline, mevzuatta öngörülen disiplin cezalarını verme yetkisi.

5) Müdürlüğüne bağlı kadro görevlerinin yerine getirilmesinde süreli ve ani denetlemeler

yapma, rastlayacağı aksaklıkları giderme yetkisi.

6) Müdürlük emrinde görev yapan personele, ilgili yönetmelik çerçevesinde sicil raporu düzenlemek, ödül ve takdirname, yer değiştirme gibi personel işlemleri için bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı ile Başkanlık Makamına önerilerde bulunmak yetkisi.

7) Sorumlu olduğu tüm görevlilerin yıllık izin kullanış zamanlarını tespit etme yetkisi.

8) Geçici süre görevde bulunamayacağı dönemlerde, müdürlüğe tayin şartlarını haiz olan

personelden birini müdürlüğe vekâlet etmek üzere belirleme ve makamın onayına sunma

yetkisi.

9) Birimdeki tüm görevlilerin işlevleri itibariyle görev dağılımını yapma yetkisi.

10) Müdürlüğünün faaliyet alanına giren konularda ilgili kişi, birim ve kuruluşlarla haberleşme yetkisi.

c) Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri  Müdürünün Sorumlulukları: 5393 Sayılı Kanunu ve diğer Belediye Mevzuatının kendisine yüklediği görev ve yetkilerin yerinde ve zamanında kullanılmasından sorumludur.

 

Müdürlüğe bağlı Şeflik, bürolar ve görevleri

MADDE 7: (1) Şef, Müdürlük bünyesinde yapılan görev dağılımı çerçevesinde kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, Başkanlık Genelge ve Bildirileri çerçevesinde, üst amirlerinin emirleri doğrultusunda işlerin mevzuata uygun, gecikmesiz ve eksiksiz olarak yürütülmesinde Müdürlük Makamına karşı tam yetkili ve sorumlu kişidir.

Personel: Müdürlükte çalışan, bağlı olduğu müdürlük ve birimin verdiği görev ve hizmetleri tam ve noksansız olarak yerine getirmekle yükümlü memur, sözleşmeli memur işçi ve hizmet alımı kapsamında çalışan kişileri kapsar.

Mesleki Personel: Sosyal Hizmet, psikoloji, çocuk gelişimi ve eğitimi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sağlık, sosyoloji, okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, dil ve konuşma terapisi, hasta ve yaşlı bakımı, tarım öğretmenliği, el sanatları öğretmenliği vb. mesleki ve teknik alanlarından birinde meslek lisesi önlisans ve lisans mezunlarından oluşur.

Medikal Malzeme: Elektrikli hasta yatağı, manuel hasta yatağı, havalı yatak, akülü tekerlekli sandalye, akü, tekerlekli sandalye ve akülü sandalye yedek parçaları, manuel tekerlekli sandalye, wolker, koltuk değneği, beyaz baston, işitme cihazı vb. özel ihtiyaç durumlarında engelli bireylerin kullanması gereken malzemeleri kapsar.

Gönüllü; Bilgi, beceri ve yeteneğini, her türlü ortak çalışma, imkan ve zamanını ortaya koyarak çalışma alanı konusunda maddi bir kazanç beklemeksizin yerel yönetim hizmetlerine katılan kişi, kurum ve sivil toplum kuruluşlarını,

Danışmanlık: Birimden yararlanan engelli bireylerin ve ailelerin bireysel, ailevi, sosyal, psikolojik, hukuksal sorunları ve hakları konusundaki hizmetleri ile engellilerin ve ailelerinin problemlerine gerçekçi çözümler üretilmesi için yapılan çalışmaları,

Rekreasyon: Bireyin serbest zamanlarında gönüllü olarak yer aldığı, birey için bir anlam taşıyan ve eğlenmesini sağlayan araçları ve aktiviteleri,

Rehabilitasyon: Nöroçeşitlilerin, Fizyoçeşitlilerin, Nadir ve Kronik Hastalıkları olan bireylerin  ve  yaşlıların fiziksel, zihinsel, psikolojik, ruhsal, sosyal, meslekî ve ekonomik yararlılık alanlarında  yetenekleri doğrultusunda en üst düzeyde işlevde bulunmalarını arttırmak için yapılan bir dizi destek ve organizasyonları

Mesleki rehabilitasyon: Yaşı itibariyle bir işte çalışabilen ve bazı nedenlerden dolayı çalışma hayatından uzaklaşan, nöroçeşitlilerin, fizyoçeşitlilerin, nadir ve kronik hastalıkları olan bireylerin mümkün olan en kısa süre içerisinde tekrardan  işgücü piyasasına dahil olma sürecini içeren bir bütünsel organizasyonları.

Sosyal rehabilitasyon: Engelli bireyin ve ailesinin sosyal hayatta karşılaştığı her türlü sorunlarının tanımlanmasına ve çözümlenmesine yönelik çalışmalarla, engelli ve ailesinin sosyal hayata eşit katılımlarını kolaylaştıran  çalışmaları,

Toplum temelli rehabilitasyon: sürekli yoksulluğun olduğu, daha çok kırsal kesimler başta olmak üzere ilçe sınırları içerisinde sosyo-ekonomik düzeyi düşük kesimlerinde yaşayan nöroçeşitlilerin, fizyoçeşitlilerin, nadir ve kronik hastalıkları olan bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini, denkleştirilmiş şartlar dahilinde sosyal katılımını artırmayı, yoksulluğu azaltmayı amaçlayan, organizasyonları

Aile Danışmanlığı: engelli ve/veya yaşlı bireylerin aileleriyle yaşadıkları iletişim sorunlarını çözmek, ebeveynlerin engelli çocuklarını kabullenme sürecini kısaltmak ve aileleri mümkün olan en kısa sürede insan onuruna yakışır, hak temelli destek hizmetlerini talep etme noktasında bilinçlendirmek için müdürlük bünyesinde görevli aile danışmanı tarafından, verilen profesyonel bilgilendirme, yöneltme ve yönlendirme hizmetlerini ifade eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teşkilat ve Yönetim

Teşkilat

 MADDE 8- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri müdürlüğü aşağıdaki, birim ve merkezlerden oluşur: Müdürlüğe bağlı Şeflik, bürolar ve görevleri

 • Nöroçeşitliler Şeflik, büroları,

* Fizyoçeşitliler Şeflik, bürolar

* Nadir ve Kronik Hastalıklar Şeflik, bürolar

* Yaşlı Hizmetleri Şeflik, bürolar

 

 Yönetim

 MADDE 9- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü’nde sunulan hizmetler; bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Müdürlük ve bağlı birimleri tarafından düzenlenir ve yürütülür.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

 

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü

MADDE 10-Müdürlüğün görevleri şunlardır:

1) 5393 sayılı Belediye Kanunu ve belediyenin görev ve yetkilerini düzenleyen ilgili maddelerinde engelli ve yaşlı ibarelerinin geçtiği tüm hizmetler ile iş ve işlemleri yapmak ve yaptırmak,

 2) Bağlar Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yaşayan nöroçeşitliler (otistik, down sendromlu, zihinsel engelli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite vb farklı olan bireyler, psikososyal engelliler) ve fizyoçeşitli bireyler (kör, görme engelli, sağır işitme engelli, dil ve konuşma engelli, bedensel engelli vb.) nadir ve kronik hastalıkların sebep olduğu engelli bireyler ve ailelerine mesleki ve hobi kursları, eğitim ve seminer çalışmaları, psikososyal destek hizmetleri, fizyoterapi ve sağlık hizmetleri,  ücretsiz servis hizmetleri, medikal malzeme desteği, kültürel etkinlikler, vb. destekleri sunmak,

 3) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri uygulamalarını toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve bunlarla ilgili veri tabanı oluşturmak,

 4) Engelli ve yaşlı hizmetlerini uygulamak ve gerekli medikal malzeme desteği sağlamak, diğer hizmetlerden faydalandırmak için ilgili meslek personelinin sosyal inceleme, araştırma ve değerlendirme yapmasını sağlamak,

 5)Bağlar Belediyesi İlçe sınırları içerisinde yaşayan engelli ve yaşlı vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmeye ve sorunlarını çözmeye yönelik ulusal ve uluslararası projeler ve AR-GE çalışmaları yapmak,

 6) Toplumsal katılım konusunda Engelli ve yaşlı hizmetleri politikaları oluşturarak hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmak,

 7)  65 yaş ve üstü yaşlı bireyler için sosyal kültürel faaliyetler düzenlemek, evde temizlik desteği, evde sağlık desteği, fizyoterapi desteği, evde teknik bakım ve onarım desteği, psikososyal destek ve hastane refakat hizmeti sunmak,

 8) Yaşlı vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıran ve hayatlarını daha mutlu geçirebilmelerini sağlamak amacıyla Yaşlı yaşam merkezi, gündüz destek merkezleri açmak, yaşlılar ve engellilerin toplumsal bütünleşmelerine olanak sağlamak amacıyla çocukların yaşlılar ve engelliler ile birlikte aynı ortamı paylaşacağı masal evleri açmak ve kamuya açık alanlarda  kültürel vb. projeler yürütmek

 9)  Engelli bireylerin ve ailelerinin faydalanabileceği hizmet birimleri, spor merkezleri ve gündüz destek merkezleri açmak,

 10) Bağlar’daki sosyal, fiziki, özel ve kamusal alanların her birey için erişilebilir ve fırsatların ulaşılabilir olması için çalışmalar yürütmek, ilgili birim ve kurumlarla ortaklaşmak,

 11) İlimizde engelli ve yaşlı alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarını desteklemek ve ortak çalışmalar yürütmek,

 12) Engelli bireylerin yaşam becerilerini artırmak ve yeni beceriler edinmelerini kolaylaştırmak için özel eğitim uygulamalarını gerçekleştirmek,

 13) İlçe Müdürlüğü engellilere yönelik olarak; üniversiteler, özel kuruluşlar, engellilere hizmet amacıyla kurulmuş vakıf, dernek ve bunların üst kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile iş birliği halinde, 9.10.2005 tarihli ve 25961 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği hükümlerine göre gönüllülük esasına dayanan hizmetlerin yapılmasını temin etmek.,

 14) Engelliler ve yaşlılara yönelik toplumsal farkındalık ve kabulün sağlanması için bilgilendirme, bilinçlendirme, eğitim, seminer, çalıştay, panel, forum, konferanslar düzenlenmesini sağlamak,

 15) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı çalışan personel başta olmak üzere belediyenin ve belediyeye başvuran tüm kurum personeline yönelik engellilerin ve yaşlıların toplumsal alanlara eşit erişimi, eşit hizmet vb. konularda, ilgili profesyonel eğitimler verilmesini sağlamak,

 16) İlgili mevzuatta belirtilen ve Müdürlük makamınca verilecek diğer görevleri yerine getirmek,

 

                         Müdürlüğe bağlı Şeflik, bürolar ve görevleri

 

 MADDE 11- Nöro çeşitliler Birimi Görev, Yetki ve Sorumlulukları

 

 1) Bağlar  Belediyesi sınırları içinde yaşayan nöroçeşitliler (otizm, down sendromu, zihinsel engelli, ruhsal ve duygusal hastalıklar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite vb. tanıları kapsayan bireyler) ve aileleri için hizmet, politika ve etkinlikler üretir,

 2) Nöroçeşitliler ve aileleri için sosyal ve bireysel sorunlara karşı önleyici, koruyucu değiştirici geliştirici uygulamaları gerçekleştirir,

 Kenti ve kentteki sosyal, kamusal, özel tüm alanların, nöroçeşitlilere göre düzenlenmesini sağlar. Bu düzenlemeler rampalar, sarı şeritler, braille alfabesi ile oluşturulmuş tabelalar, alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri, işaret dili görselleri gibi toplumsal yaşamı denkleştirici ve erişilebilir düzenlemeleri içerir.

 3) Nöroçeşitlilerle ilgili, İlçe genelinde veri tabanı oluşturur,

 4) Toplumun bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve Nöroçeşitliler birim hizmetleri ile ilgili tanıtım yapmak amacıyla erişilebilir belgesel, kitap, dergi, broşür gibi basılı veya sesli materyaller hazırlar ve dağıtımını sağlar,

 5) Üniversiteler, özel kuruluşlar, nöroçeşitlilere hizmet amacı ile kurulmuş vakıf, dernek, sendika gibi sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapar,

 6) Bağlar sınırları içinde bulunan nöroçeşitlileri ve ailelerini bilgilendirme amacı ile eğitim, seminer, sempozyum, panel, konferans gibi bilgilendirici bilinçlendirici çalışmaları organize eder,

 7) Nöroçeşitlilerin çalışma yaşamına katılmaları için gerekli mesleki eğitimlerin verilmesini sağlayarak mesleki rehabilitasyon çalışmalarını gerçekleştirir,

 8) İlçe sınırları içinde bulunan Nöroçeşitliler ve aileleri için rekreasyon çalışmaları yapar,

 

 9) Nöroçeşitlilerin veli ya da vasilerinin taziye, hastane, resmi işlemler gibi zorunlu haller durumunda veya sosyalleşme talebinden doğan yaşamsal ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla, gündüz destek merkezlerini açar,

 10) Nöroçeşitlilerin sosyalleşme, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamak ve yeteneklerini geliştirmek üzere donanımlı merkezler açar,

 11) Nöroçeşitliler Birimi hizmetlerinden faydalanmak isteyen engelli bireylere gerekli durumlarda ücretsiz servis aracı hizmeti sağlar,

 12) Birime başvuran nöroçeşitlilere ve ailelerine danışmanlık, yönlendirme ve psikososyal destek ve aile danışmanlığı hizmeti sağlar,

 13)İlgili tüm Koordinasyon, Kurul ve Değerlendirme Kurullarında yer alır,

 14) Faaliyet raporlarının periyodik olarak hazırlanması ve müdürlüğüne sunulmasını sağlar,

 15) İlgili alanda gönüllülük faaliyetleri yürütür ve müdürlükte  gönüllü çalışmalar yapmak isteyen bireylere alanla ilgili eğitim verilmesini sağlar,

 16) Birimden hizmet alan nöroçeşitlilerin gelişimine ve eğitimine destek olacak kitap, dergi, oyuncak gibi materyalleri temin eder,

 

 

MADDE 12- Nöroçeşitliler Şeflik, bürolar Ve Tanımlar

 

1- Nöroçeşitliler Birimi

Nöroçeşitlilik: Bireylerin beyinlerinin çalışma şeklindeki ve iletişimdeki farklılıkları (otizm, down sendromu, mental retardasyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, ruhsal ve duygusal hastalıklar vb.)  tanımlamak ve etiketlemenin önüne geçmek için kullanılan bir çatı terimi,

Otizm: Sözel ya da sözel olmayan iletişimde nörolojik ve gelişimsel bir farklılığı,

Down Sendromu: İnsan DNA’sında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumunda ortaya çıkan bir farklılığı,

Mental Retardasyon: Bireylerin zihinsel yeteneklerinin ve günlük yaşam becerilerinin yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olmasını,

Özel Öğrenme Güçlüğü: Ortalama veya ortalamanın üstü zekâya sahip bireylerin, konuşma, dinleme, okuma, yazma, hatırlama ve/veya akıl yürütme veya matematiksel yetkinliklerin edinimi ve kullanımındaki nöro-gelişimsel farklılığı,

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bireylerde aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsellik olarak tanımlanan nörogelişimsel bir farklılığı,

Psiko-sosyal engellilik: Duygu, düşünce ve davranışlarındaki normalden farklı görüntüler nedeni ile günlük yaşam aktivitelerini tamamlamada, kişiler arası ilişkilerini devam ettirmede güçlük yaşamayı,

Psikososyal Destek: Sosyal yaşantıda herhangi bir konu veya olay karşısında kendini yönetme becerilerinde zorluk yaşayan bireylere uzman meslek elemanı tarafından verilen psikolojik ve sosyal desteği,

Gündüz Destek Merkezi: Nöroçeşitlilere destek veren aile bireylerinin gün içerisinde kendilerine de vakit ayırıp sosyal hayata katılmalarını sağlamak amacıyla nöroçeşitlilerin tam veya yarı zamanlı olarak hizmet aldığı modeli ifade eder.

 

2- Nöroçeşitliler Hizmetleri

Birlikte Yaşam Merkezi

Nöroçeşitlilerin akranlarıyla birlikte sosyal ve mesleki rehabilitasyonunu gerçekleştirmek amacı ile bünyesinde;

* Hobi ve mesleki eğitim atölyeleri

* Müzik sınıfı

* Spor sınıfı

* Psikososyal destek

* Duyu bütünleme

bulunan yaşam merkezidir. Birlikte yaşam merkezinde atölye ve psikososyal destek hizmetlerinin yanında sosyal ve kültürel etkinlikler yer almaktadır. Merkeze kayıtlı bireyler hafta içi her gün birimden hizmet alabilmektedirler. Merkezden faydalanan ve kendi imkânı ile ulaşım sağlayamayan bireylere ücretsiz servis desteği ve ücretsiz kahvaltı hizmeti verilmektedir.

 

Gündüz Destek Merkezi Mola Evleri

Nöroçeşitlilerin  ailelerinin günlük hayatta kendilerine vakit ayırabilmeleri için nöroçeşitlilere destek veren hizmet merkezlerdir. Merkezlerden hafif ve orta düzeyde %40 ile %80 arasında ÇÖZGER raporu bulunan 36 ayı tamamlamış okul öncesi ve okul çağındaki nöroçeşitliler öncelikli olmak üzere, merkeze kayıt yaptıran tüm bireyler kısmi zamanlı veya günübirlik olarak mola evi hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Mola evleri;

* 2 adet el sanatları atölyesi

* Çocuk oyun odası

* Spor sınıfı

* Müzik sınıfı

* Uyku odası

* Revir

* Kişisel bakım atölyesi

* Psikososyal destek biriminden oluşmaktadır.

Mola evlerinden faydalanmak isteyen, kendi imkanları ile ulaşım sağlayamayan  ailelere ücretsiz servis hizmeti verilmek suretiyle nöroçeşitli birey evden alınır ve eve bırakılır. Mola evleri servis aracında nöroçeşitlilere refakat eden bir adet servis görevlisi bulunmaktadır.

Nöroçeşitliler  Şeflik, bürolar hizmetlerinden Yararlanacak Olan Bireylerin;

* Bağlar ilçe sınırları içinde ikamet etmesi,

* %40 ve üzeri ÇÖZGER raporu olması,

* Kimlik fotokopisi,

* Başvuru formunu doldurması gerekmektedir.

 

MADDE 13- Fizyoçeşitliler Şeflik, bürolarının  Görev, Yetki ve Sorumlulukları

1)Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle Belediyeye verilmiş görev ve sorumlulukların, yetkisi dahilinde olanların yerine getirilmesini sağlar,

2) Bağlar Belediyesi sınırları içinde yaşayan fizyoçeşitliler (kör ve görme engelli, sağır ve işitme engelli, konuşma engelli, bedensel engelli vb.)  ve aileleri için hizmet, politika ve etkinlikler üretir,s

 3) Fizyoçeşitliler ve aileleri için sosyal ve bireysel sorunlara karşı önleyici, koruyucu değiştirici geliştirici uygulamaları gerçekleştirir,

 

İlçede ki sosyal, kamusal, özel tüm alanları fizyoçeşitlilere göre düzenlenmesini sağlar. Bu düzenlemeler, Wc ‘ler, rampalar, sarı şeritler, braille alfabesi ile oluşturulmuş tabelalar, alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri, işaret dili görselleri gibi toplumsal yaşamı denkleştirici ve erişilebilir düzenlemeleri içerir.

 

4) Fizyoçeşitliler ile ilgili ilçe genelinde veri tabanı oluşturur,

 5) Toplumun bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve birim hizmetleri ile ilgili tanıtım yapmak amacıyla erişilebilir belgesel, kitap, dergi, broşür gibi basılı veya sesli materyaller hazırlar ve dağıtımını sağlar,

 6) Üniversiteler, özel kuruluşlar, fizyoçeşitlilere hizmet amacı ile kurulmuş vakıf, dernek, sendika gibi sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapar,

 7) Bağlar ilçe sınırları içinde bulunan fizyoçeşitlileri ve ailelerini bilgilendirme amacı ile eğitim, seminer, sempozyum, panel, konferans gibi bilgilendirici bilinçlendirici çalışmaları organize eder,

 8) Fizyoçeşitlilerin çalışma yaşamına katılmaları için gerekli mesleki eğitimlerin verilmesini sağlayarak mesleki rehabilitasyon çalışmalarını gerçekleştirir,

 9) İlçe sınırları içinde bulunan fizyoçeşitliler ve aileleri için rekreasyon çalışmaları yapar,

 10) Fizyoçeşitliler birimine bağlı çalışan personelin mesleki gelişimi için gerekli eğitimleri almasını sağlar ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak imkânlardan faydalanmaları için alan yaratır,

 11) Fizyoçeşitlilerin  veli ya da vasilerinin taziye, hastane, resmi işlemler gibi zorunlu haller durumunda veya sosyalleşme talebinden doğan yaşamsal ihtiyaçları  karşılayabilmek için gündüz destek merkezlerini açar,

 12) Fizyoçeşitlilerin sosyalleşme, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamak ve Nöroçeşitlilerin yeteneklerini geliştirmek üzere donanımlı merkezler açar,

 13) Fizyoçeşitliler’in hizmetlerden faydalanmak isteyen engelli bireylere gerekli durumlarda ücretsiz servis aracı hizmeti sağlar,

 14) Akülü araç kullanan bireyler için kolaylıkla erişebilecekleri akülü araç şarj istasyonları kurar,  akülü araçların şarj ünitelerinin bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlar,

 15) Akülü veya tekerlekli sandalye kullanan bireylerin araçlarının tamir ve bakım onarımının ücretsiz yapılmasını gerekli malzemenin teminini sağlar,

 16) Talep edilmesi halinde müdürlükte  görev alan meslek elemanları (sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, fizyoterapist, hemşire) tarafından sosyal inceleme yapılarak medikal malzeme, ayni ve sağlık hizmetleri desteği sunar,

 17) Müdürlüğe başvuran fizyoçeşitliler ve ailelerine danışmanlık, yönlendirme ve psikososyal destek hizmeti verir,

 18) Körler ve görme engelli bireyler için braille alfabesi kursları açılması, braille alfabesi ile oluşturulmuş materyaller hazırlanması ve sesli kitaplar oluşturmak amacı ile ses kayıt stüdyosu ve sesli kütüphane kurar,

 19) Kentteki tüm engelli bireylerin eşit koşullara sahip olması için engellilikte sosyal modeli baz alarak kent yaşamını değiştirmeyi, ön yargıları ve ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve tüm imkanların tüm bireyler için erişilebilir ve ulaşılabilir hale getirilmesini sağlar. Bu amaçla kentin tüm bileşenleriyle işbirliğinin sağlanması için gerekli mekanizmaları düzenler

 20) Sağır ve işitme engelli bireyler başta olmak üzere işaret dili eğitimi almak isteyen tüm bireylere işaret dili eğitimlerin verilmesi ve belediye basın yayın organlarında işaret dili kullanılmasını sağlamakla birlikte kentteki diğer basın kuruluşlarını da bu konuda teşvik eder,

 21)İlgili tüm Koordinasyon, Kurul ve Değerlendirme Kurullarında yer alır,

 22)Süreçlerin sürekli iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapar,

 23) Faaliyet raporlarının periyodik olarak hazırlanması ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne sunulmasını sağlar,

 24) İlgili alanda gönüllülük faaliyetleri yürütür ve müdürlükte  gönüllü çalışmalar yapmak isteyen bireylere alanla ilgili eğitim verilmesini sağlar,

 25) Müdürlükte hizmet alan bireylerin gelişimine ve eğitimine destek olacak erişilebilir kitap, dergi, oyuncak, malzeme gibi materyalleri temin eder,

 

MADDE 14- Fizyoçeşitliler Şeflik, bürolar Hizmetleri ve Tanımlar

1- Fizyoçeşitliler Şeflik, bürolar

Fizyoçeşitlilik: Bireylerin doğuştan, doğum sırasında veya doğum sonrasında iç veya dış faktörlerin etkisi ile fiziksel yetilerinin (kör ve görme engelli, sağır ve işitme engelli, bedensel engelli, ) yerine getirilmesinde farklılıklar olmasını kapsayan bir terimi,

Kör-Görme Engelli: Doğumdan veya sonradan gelişen sebeplerle oluşan görme yeti farklılığını,

Sağır-İşitme Engelli: Doğumdan veya sonradan gelişen sebeplerle oluşan işitme yeti farklılığını, ,

Bedensel Engelli: Doğumdan veya sonradan gelişen sebeplerle oluşan bedensel yeti farklılığını,

Braille alfabesi: Kör ve görme engellilerin okuyup yazması için kullanılan bir alfabeyi,

Psikososyal Destek: Sosyal yaşantıda herhangi bir konu veya olay karşısında kendini yönetme becerilerinde zorluk yaşayan bireylere uzman meslek elemanı tarafından verilen psikolojik ve sosyal desteği,

ifade eder.

 

2- Fizyoçeşitliler hizmet  merkez ve atölyeleri

……  Birlikte Yaşam Destek Merkezi

 

Birlikte Yaşam Destek Merkezi %40 ve üzeri ÇÖZGER raporu olan, 18 yaş üstü fizyoçeşitlilerin faydalandığı bir ortak yaşam alanıdır. Merkezde;

 

* El sanatları atölyesi

* Boyama atölyesi (ahşap, vitray, geri dönüşüm ürünleri vb.)

* Deri işlemeciliği atölyesi

* Müzik atölyesi

* Halk oyunları atölyesi

* E- KPSS sınıfı

* İşaret dili sınıfı

* Akülü ve manuel tekerlekli sandalye tamir istasyonu

* Sesli kütüphane ve ses stüdyosu

* Psikososyal destek birimi bulunmaktadır.

 

Birlikte Yaşam Destek Merkezinden mesleki veya hobi kursu almak isteyen kursiyerler ücretsiz servis imkânlarından faydalanabilmektedirler. Akülü veya tekerlekli sandalye kullanan bireylerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için ücretsiz asansörlü servis araçları hizmet vermektedir.

 

 MADDE 15- Nadir ve Kronik Hastalıklar Şeflik, büroları Görev, Yetki ve Sorumlulukları

 1)Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle Belediyeye verilmiş görev ve sorumlulukların, yetkisi dahilinde olanların yerine getirilmesini sağlar,

  2) Bağlar Belediyesi sınırları içinde yaşayan nadir ve kronik hastalığı olan bireyler ve aileleri için hizmet, politika ve etkinlikler üretir,

 3) Nadir ve kronik hastalığı olan bireyler ve aileleri için sosyal ve bireysel sorunlara karşı önleyici, koruyucu, değiştirici, geliştirici uygulamaları gerçekleştirir,

 4) Nadir ve kronik hastalığı olan bireyler ile ilgili ilçe genelinde veri tabanı oluşturur,

 5) Toplumun bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve Nadir ve Kronik Hastalıklar Müdürlüğü hizmetleri ile ilgili tanıtım yapmak amacıyla erişilebilir belgesel, kitap, dergi, broşür gibi basılı veya sesli materyaller hazırlar ve dağıtımını sağlar,

 6) Üniversiteler, özel kuruluşlar, nadir ve kronik hastalığı olan bireyler hizmet amacı ile kurulmuş vakıf, dernek, sendika gibi sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapar,

 7) Bağlar ilçe sınırları içinde bulunan nadir ve kronik hastalığı olan bireyler ve ailelerini bilgilendirme amacı ile eğitim, seminer, sempozyum, panel, konferans gibi bilgilendirici bilinçlendirici çalışmaları organize eder,

 8) Nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin çalışma yaşamına katılmaları için gerekli mesleki eğitimlerin verilmesini sağlayarak mesleki rehabilitasyon çalışmalarını gerçekleştirir,

 9) İlçe sınırları içinde bulunan nadir ve kronik hastalığı olan bireyler ve aileleri için rekreasyon çalışmaları yapar,

 

 10) Nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin veli ya da vasilerinin taziye, hastane, resmi işlemler gibi zorunlu haller durumunda veya sosyalleşme talebinden doğan ihtiyacı karşılayacak gündüz destek merkezlerini açar,

 11) Nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin sosyalleşme, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamak ve nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin yeteneklerini geliştirmek üzere donanımlı merkezler açar,

 12) Nadir ve Kronik Hastalıklar Müdürlükte  hizmetlerinden faydalanmak isteyen engelli bireylere gerekli durumlarda ücretsiz servis aracı hizmeti ve kanser hastalarının hastaneye erişim hizmetini sağlar,

 13) Talep edilmesi halinde Müdürlükte  görev alan meslek elemanları (sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, fizyoterapist, hemşire) tarafından sosyal inceleme yapılarak medikal malzeme, ayni ve sağlık hizmetleri desteği sunar,

 14) Müdürlükte  başvuran Nadir ve kronik hastalığı olan bireylere ve ailelerine danışmanlık, yönlendirme ve psikososyal destek hizmeti verir,

 15) Kentteki tüm engelli bireylerin eşit koşullara sahip olması için engellilikte sosyal modeli baz alarak kent yaşamını değiştirmeyi, ön yargıları ve ayrımcılığı ortadan kaldırmayı ve tüm imkanların tüm bireyler için erişilebilir ve ulaşılabilir hale getirilmesini sağlar. Bu amaçlar için kentin tüm bileşenleriyle işbirliğinin sağlanması için gerekli mekanizmaları düzenler

 16)İlgili tüm Koordinasyon, Kurul ve Değerlendirme Kurullarında yer alır,

 17)Süreçlerin sürekli iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapar,

 18) Faaliyet raporlarının periyodik olarak hazırlanması ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlükte  sunulmasını sağlar,

 19) İlgili alanda gönüllülük faaliyetleri yürütür ve Müdürlükte  gönüllü çalışmalar yapmak isteyen bireylere alanla ilgili eğitim verilmesini sağlar,

 20) Müdürlükte  hizmet alan bireylerin gelişimine ve eğitimine destek olacak erişilebilir kitap, dergi, oyuncak, malzeme gibi materyalleri temin eder,

 

MADDE 16- Nadir ve Kronik Hastalıklar şeflik bürolarında

 

1- Tanımlar

Nadir ve Kronik Hastalıklar: Doğum anı ve doğum sonrası sebeplerle ortaya çıkan ve bireyin yaşamında uzun süreli tıbbi destek ihtiyaçları ortaya çıkaran hastalıkları (Astım, Çölyak KOAH, SMA, MS, Kanser, Diyabet, Artrit, Alzheimer vb.)

 Medikal Malzeme: Elektrikli hasta yatağı, manuel hasta yatağı, havalı yatak, akülü tekerlekli sandalye, akü, tekerlekli sandalye ve akülü sandalye yedek parçaları, manuel tekerlekli sandalye, wolker, koltuk değneği, beyaz baston, işitme cihazı vb. özel ihtiyaç durumlarında nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin kullanması gereken malzemeleri,

Asistan ve refakatçi desteği:  Nadir ve kronik hastalığı olan bireylerin günlük aktiviteleri, duygusal destekleri, sosyal etkileşimleri ve seyahatleri gibi konularda kolaylaştırıcılığı sağlayarak, bireylerin bağımsızlıklarını korumalarını ve böylece genel yaşam kalitelerini arttırmalarını mümkün kılmayı

ifade eder.

 

 MADDE 17- Yaşlı Hizmetleri şeflik bürosunda, Yetki ve Sorumlulukları

 1)Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle Belediyeye verilmiş görevlerden, yetkisi dahilinde olanların yapılmasını sağlar,

 2) Bağlar Belediyesi sınırları içine yaşayan 65 yaş ve üstü bireylerin toplumdan soyutlanmadan yaş alma süreçlerini huzurlu bir şekilde geçirmelerini sağlar,

 3) Kentteki 65 yaş ve üstü bireylerin kaliteli vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri çok amaçlı merkezler açar,

 4) Yakınları hayatta olmayan 65 yaş ve üstü bireylerin daimi olarak hizmet alabilecekleri yaşam merkezleri açar ve hizmetleri yürütür,

 5) 65 yaş ve üstü bireylerin aile fertlerinin ihtiyaç duydukları hallerde hizmet alabilecekleri gündüz yaşam merkezleri açılmasını sağlar,

 6) Yaşlı bireylere ve yakınlarına günlük yaşam becerileri, boş zamanını değerlendirme, yasal haklar ve kendilerine sağlanması gereken destek hizmetleri vb. ve yaşlılıkta huzurlu yaşam konularında danışmanlık hizmeti ve psikososyal destek verir,

 7) 65 yaş ve üstü bireylerin ihtiyaç duymaları halinde resmi kurumlar, hastaneler vb. yerlere ulaşabilmeleri için asistanlık ve ücretsiz servis desteği verir,

 8)Kendi ev temizliğini yapmakta zorlanan ve/veya  yalnız yaşayan 65 yaş ve üstü bireylere ücretsiz evde temizlik ekibi desteği verilmesini sağlar,

 9) Kendi kişisel bakımını yapamayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar için evde kişisel bakım hizmeti verilmesini sağlar,

 10)Ekonomik durumu iyi olmayan yaşlıların evlerindeki teknik bakım ve onarımın yapılarak yaşlının sağlıklı bir ortamda yaşamına devam etmesini sağlar,

 11) Fizik tedavi hizmeti alması gereken yaşlılara ilgili meslek elemanı tarafından evde fizyoterapi hizmeti verilmesini sağlar,

 12) Kronik hastalıklara sahip olan ve hastalıkların ortaya çıkaran enjeksiyon, yara bakımı, şeker ve tansiyon ölçümü vb. konularda ihtiyacı olan yaşlılara evde sağlık hizmeti verir,

 13) Evde sağlık, teknik bakım ve onarım, ev temizliği, medikal malzeme desteği taleplerinde bulunan yaşlıların evine ilgili meslek elemanı tarafından sosyal inceleme yapılmasını sağlar,

 14) 65 yaş ve üstü bireyler ve aileleri için sosyal ve bireysel sorunlara karşı önleyici, koruyucu, değiştirici geliştirici uygulamaları gerçekleştirir,

 15) Yaşlı bireylerle ilgili ilçe genelinde veri tabanı oluşturur,

 16) Toplumun bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü hizmetleri ile ilgili tanıtım yapmak amacıyla erişilebilir kitap, dergi, broşür gibi basılı veya sesli materyaller hazırlar ve dağıtımını sağlar,

 17) Üniversiteler, özel kuruluşlar, yaşlılık alanında çalışan vakıf, dernek gibi sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapar,

 18) Bağlar ilçe sınırları içinde bulunan 65 yaş ve  üstü bireyler ve ailelerini bilgilendirme amacı ile eğitim, seminer, sempozyum, panel, konferans gibi bilgilendirici, bilinçlendirici çalışmaları organize eder,

 19) Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı çalışan personelin mesleki gelişimi için gerekli eğitimleri almasını sağlar ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak imkânlardan faydalanmaları için alan yaratır,

 20) Kenti ve kentteki sosyal, kamusal, özel tüm alanların mimarisinin 65 yaş ve üstü bireylere göre düzenlenmesini sağlar,

 21) Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü hizmetlerinden faydalanmak isteyen yaşlı bireylere gerekli durumlarda ücretsiz asansörlü veya asansörsüz servis aracı hizmeti verir,

 22) Talep edilmesi halinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne görev alan meslek elemanları (sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, fizyoterapist, hemşire) tarafından sosyal inceleme yapılarak medikal malzeme, ayni ve sağlık hizmetleri desteği sunar,

 23) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne başvuran 65 yaş ve  üstü bireylere ve ailelerine danışmanlık, yönlendirme ve psikososyal destek hizmeti verir,

 24) 65 yaş ve üstü bireyler için demans,Alzheimer gibi nörolojik yaşlılık hastalıklarının önüne geçebilmek için etkinlik, kurs ve eğitimler düzenler ve ilgili merkezleri açarak hizmete sunar,

 25) 65 yaş ve üstü bireylere yaşam konforu sağlamak amacı ile sosyal kültürel etkinlikler ve politikaları uygular,  

 26)Belediye tarafından açılmış merkezlerde yaşlılara ücretsiz çay, kahve, çorba, yemek meşrubat ikramı yapar,

 27) 65 yaş ve  üstü bireyler için tatil, kamp ve gezi düzenler,

 28) Nesiller arası kültürel hafıza aktarımı ve etkileşim için masal evleri açar.

 29) İlgili tüm Koordinasyon, Kurul ve Değerlendirme Kurullarında yer alır,

 30)Süreçlerin sürekli iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapar,

 31) Faaliyet raporlarının periyodik olarak hazırlanması ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğüne sunulmasını sağlar,

 32) İlgili alanda gönüllülük faaliyetleri yürütür ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğünde gönüllü çalışmalar yapmak isteyen bireylere alanla ilgili eğitim verilmesini sağlar,

 33) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğünde hizmet alan yaşlıların gelişimine destek olacak kitap, dergi,  malzeme gibi materyalleri temin eder,

 

MADDE 18- Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğünün Hizmet Birimlerive Tanımlar

 

1- Yaşlı Hizmetleri şefliği bürosu

Yaşlı: 65 yaş ve üzeri kişiyi,

Yaşlılık: Bireyin ileriki yaşlarında zaman içinde oluşan yeti farklılıkları nedeniyle biyolojik, psikolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak destek almasını gerektiren periyodik dönemi

Huzurlu Yaşlanma: Huzurlu yaşlanma süreci yaşlıların günlük yaşamlarında sosyal, ekonomik, kültürel aktivitelere katılımlarını esas alır. İnsan yaşamının her dönemine değer atfeden kollektif bir yaşam kavramını,

İleri Yaş Yaşam Merkezi: 65 yaş ve üzeri bireylerin ihtiyaç duymaları halinde süreli ya da tam zamanlı olarak hizmet alabilecekleri yaşam merkezlerini

ifade eder.

 

Evde Temizlik Birimi

Yaşamlarını yalnız sürdüren 65 yaş ve üzeri bireylerin evlerinde yapılacak incelemelerle ihtiyaçları açığa çıkaran ve bunun sonucu bu bireylere temizlik desteğini sağlayacak birimdir.  

Evde Sağlık Birimi

Yaşlılık ve kronik hastalıkları sonucu ortaya çıkan, 65 yaş ve üzeri bireylerin ihtiyaçlarını karşılayan sağlık hizmeti desteği sunan birimdir.  

Evde Teknik Onarım Birimi

 Ekonomik şartların yetmezliğinin sabit olduğu hallerde,açığa çıkan ihtiyaçlar dahilinde 65 yaş ve üzeri bireylerin yaşadıkları konutlarda,tadilat, bakım onarım hizmeti sunan birimdir.

 

Psikososyal Destek Birimi

 

65 yaş ve üstü vatandaşlara ve ailelerine psikososyal destek veren, yaşlılık alanı ile ilgili proje ve politikalar oluşturulmasında katkı sunan birimdir.  07/11/2024

 

 

 

 

    Siraç ÇELİK                                 Veda ÇELİK                         Muhammed ALTINKAYA

  Meclis Başkanı                                      Kâtip                                          Kâtip